Joka koiralla tulisi olla perustottelevaisuus hallinnassa. Jotta koiran kanssa tulisi vähintään hyvin toimeen, pitää sen hallita luoksetulo, paikallaolo, esineen luovuttaminen käskystä sekä taluttimessa vetämättä kulkeminen. Mikäli intoa sekä koiralla että ohjaajalla riittää, voi jatkaa kilpailutasolle asti. Tällöin alamme puhua TOKOsta, joka oikeasti on vain lyhenne sanasta tottelevaisuuskoe.

Toko sisältää sovelluksia, jotka koostuvat pääosin perustottelevaisuusliikkeistä. Esimerkkejä tokon kilpailuliikkeistä ovat seuraaminen (käännöksiä, pysähdyksiä, koira kulkee tarkkaavaisena ohjaajan rinnalla), hyppy esteen yli, kävelystä seisomaan jääminen, lähettäminen määrätylle paikalle jne.

Kokeissa on neljä luokkaa: alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Jokainen aloittaa aina alokasluokasta ja menestyksen myötä siirrytään ylempään luokkaan. Mitä ylempi luokka, sen vaativammat liikkeet ja tiukempi arvostelu. Parhaista toko-koirista tulee aikanaan tottelevaisuusvalioita.

Tokossa voivat kilpailla kaikki rekisteröidyt koirat, myös X-rotuiset tietyin rajoituksin. Eri luokkien säännöistä, liikkeistä ja arvostelusta löytyy tietoa Suomen Kennelliiton sivuilta.

Lisätietoja TOKOn lajivastaavalta.